Firmele cu datorii nu vor mai putea să apeleze în orice condiții la insolvență dacă mai mult de jumătate din datorii sunt către stat. Asta prevede un proiect de modificare a legii insolvenței, care vizează insolvențele frauduloase, dar care poate afecta antreprenorii de bună-credință. De partea lor însă, autoritățile spun că vor să se asigure că firmele cu probleme nu caută doar să se sustragă de la plata taxelor, așa că introduc această condiție.

“ANAF emite o decizie pe care nu poţi s-o suspenzi în instanţă, din diverse motive. Automat se blochează conturile și te-a omorât. Nu te mai poţi proteja de asta timp de 3-4 ani cât te judeci până obţii o hotărâre definitivă”, susține avocatul Gabriel Biriș.
În același proiect de modificare a legii insolvenței se prevede că statul poate prelua acțiuni la firma datornică, în contul restanței, însă fără să existe criterii de eligibilitate a firmelor. Și această prevedere este contestată de specialiști. “Statul român, în calitate de creditor fiscal poate execută activele companiei. Însă, dacă devine acţionar este ultimul la masa credală şi şansele să mai recupereze ceva sunt foarte mici”, consideră Iancu Guda, preşedintele analiştilor financiari din România.

Conform Ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, statul are de recuperat din
această zonă, de insolvență, faliment, reorganizare, 63 de miliarde de lei. “Avem cam 28 de mii de firme în situaţia asta, cam 1.000 şi ceva sunt în reorganizare. 6 mii şi ceva sunt în observare de ani de zile. Multe acumulează încă datorii peste momentul de intrare în insolvenţă, peste momentul de angajare de plată faţă de bugetul de stat. Este un comportament incorent pentru mediul de afaceri corect. Este şi un ajutor de stat mascat pe care statul îl permite cu bună ştiinţă”, sus’ine Teodorovici.

Proiectul, care va fi discutat în ședința de Guvern, nu conține și un punct de vedere al practicienilor în insolvență, însă aceștia susțin că vor să contribuie la modificarea legii insolvenței.

În primele şapte luni ale acestui an, peste 5.200 de firme au intrat în insolvenţă, iar 20% dintre cazuri au fost în Bucureşti.