Guvernul pregătește o nouă lege a insolvenței, reiese din declarațiile ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici. “Cadrul legal pe insolvență trebuie schimbat radical. În primul rând nu ar trebui să mai permită ca o firmă în insolvență să aibă relații comerciale cu o firmă din grup. E clar că tu pe acea firmă o ridici, iar eu, statul, sunt păgubit. Altă problemă, să nu mai fie dat un termen lung. Trebuie să fie un singur termen, dacă l-ai încălcat faliment să scrie pe firmă. Aceste lucruri nu sunt legale și morale și se vor schimba cu modificarea acestei legi”, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Declarațiile ministrului vin în contextul în care, în primele cinci luni dinacest an numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate care au intrat în insolvenţă a ajuns la cifra de 3.686, în creştere cu 11,97% faţă de aceeaşi perioadă din 2017.

Conform datelor prezentate în februarie de oficialii Coface, insolvenţele înregistrate în România sunt la un nivel de două ori mai mare față de media din Europa Centrală și de Est (ECE).

Rămâne de văzut în ce se vor materializa acele modificări radicale ale legii insolvenței promise de guvern. O soluție ar fi prevenirea insolvenței, prin scăderea numărului de taxe pe care le achită contribuabilul român. Însă, scăderea procentului unei taxe și adăugarea, în schimb, a altora nu este o soluție.