Răspunsul este afirmativ. Există viață după insolvență atunci când această procedură este gestionată cu bună-credință, când nu se uită de scopul procedurii și anume acela de a se achita datoriile către creditori și de a se redresa activitatea societății.

Există viață după o reorganizare judiciară care se încheie cu succes, după ce creditorii au fost achitați conform graficului de plăți aprobat, iar societatea a reușit să se redreseze.

În schimb, nu mai există viață după un faliment. Prin procedura de faliment întregul patrimoniu al societății este lichidat, iar societatea este radiată.

În România începând cu anul 2009, anul declanșării crizei mondiale, s-a înregistrat o creștere a numărului de insolvențe deschise.

Ațșa cum se poate observa din graficul afișat, până în anul 2014, insolvențele au fost în creștere continuă. În anul 2015, acestea s-au înjumătățit, iar în continuare au fost în scădere, până la începutul anului trecut, când au înregistrat iar o creștere.

Evolutia lunara a insolventelor nou deschise

Din păcate, tendința aceasta se menține, în perioada ianuarie-martie 2018 există o creștere a numărului de societăți intrate în insolvență, cu 32% față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

Andreea Rusănescu